5 podcast anbefalinger

Vi lytter til dem på farten, eller når vi skal slappe af derhjemme. Til fordybelse og koncentration, samt til udfoldelse og inspiration: Podcasts — En af tidens helt store tendenser. Her kan vi helt uafhængigt af tid og sted lytte til en fortælling om lige netop dét emne, der fanger os. Udvalget er stort, hvilket særligt kan gøre det svært at vælge blandt de mange muligheder. Vi har derfor givet vores fem bedste bud på podcasts, som hver især udmærker sig inden for deres kategori. Find vores anbefalinger nedenunder.

DEN HYGGELIGE SAMTALE

1. SITTER

”Sitter” er en hyggelig sludder-for-en-sladder podcast-serie drevet af skuespiller Iben Hjejle og TV-vært Signe Lindkvist. Programmerne er bygget op omkring den famøse ”dosmerseddel”, der hver uge tager fat på nye emner, som de to kvinder sætter under debat. Emnerne varierer typisk fra at være helt generelle til mere personlige fortællinger. På den måde er det ikke en nødvendighed, at man har hørt samtlige programmer, for at kunne følge med. Iben Hjejle og Signe Lindkvist er gode til at grine af og med hinanden, hvilket resulterer i et underholdende, uhøjtideligt og umiddelbart program. Podcasten er desuden opkaldt efter den danske skuespillerinde Sigrid Horne-Rasmussen, som kvinderne referer til, hver gang de skifter emne på dosmersedlen.

Podcasten ”Sitter” er for dig, der er til grin og skæve emner eller bare mangler en god overspringshandling, hvor du kan slå tankerne fra i selskab med to sjove kvinder. Der udkommer et nyt afsnit cirka en gang om ugen, og hvert afsnit varer mellem 40-45 minutter, så der er rigeligt at gå i gang med.

Podcast "Sitter" Iben Hjejle og Signe Lindkvist

DEN DER FÅR DIG TIL AT REFLEKTERE

2. MIN ENERGI ER ET ANDET STED

”Min energi er et andet sted” er en podcast-serie fordelt over to afsnit, som hver skildrer det ”at forlade” og det ”at blive forladt”. Første afsnit tager udgangspunkt i kvinden Annes personlige fortælling om dengang hendes mand, Nicola, forlod hende og deres 5 måneder gamle datter. Anne reflekterer indledningsvis over de små tegn på Nicolas utroskab, og hvordan hun oplevede selve bruddet. Hun fortæller, hvordan hun måtte vinke farvel til drømmen om kernefamilien, og pludselig skulle identificere sig som enlig mor. Historien bygger på en blanding af interviews, dagbogsnotater, huskelister samt Annes egne optagelser. Tempoet er roligt, og Anne giver sig løbende tid til at reflektere og inddrage nye erindringer. Andet afsnit tager udgangspunkt i Nicolas oplevelse af bruddet, hvor Anne interviewer eks-manden. Her fortæller Nicola om mødet med Ninna, som er kvinden han forlader Anne til fordel for. Han fortæller ligeledes om de ambivalente følelser ved bruddet, som glæde og sorg, skam og lykke. Løbende deler eks-parret ud af tanker og fælles oplevelser, samtidig med at de udfordrer hinandens forståelser.

Podcasten ”Min energi er et andet sted” er for dig, der er til den autentiske og reflekterende, men også hjerteskærende beretning. Kunne du lide TV-serien ”Nikolaj & Julie”, så vil du kunne lide denne podcast. Serien består af to afsnit, hvor første afsnit varer 46 minutter, mens andet afsnit varer 25 minutter.

DEN SPÆNDENDE HISTORIE

3. MAN KAN ALDRIG VIDE

”Man kan aldrig vide” er en podcast-serie om storsvindleren ”Mads” Andersen. Serien indledes med, at dokumentaristen Morten Narvedsen fortæller om et tip, som han har modtaget vedrørende en mand ved navn Mads Andersen. Ifølge tippet, har Mads på opfindsom vis snydt adskillige mennesker for store summer penge, og dermed efterladt dem i en dårlig økonomisk situation. Narvedsen sætter sig for at undersøge, hvad der har drevet Mads til hans gerninger, og hvorfor han er stukket af. I resten af podcasten forsøger Narvedsen at finde frem til Mads, for at kunne interviewe ham. I sin søgen støder han på en masse mennesker fra storsvindlerens fortid, og historier om falsk identitet, forførelse samt bedrageri begynder at vælte frem. Tilsammen danner de et portræt af en skruppelløs mand. Om Narvedsen ender med at finde Mads, eller om hans spørgsmål fortsat vil være uopklaret, må du lytte til podcasten for at få svar på.

Podcasten ”Man kan aldrig vide” er for dig der er til mystik, krimi og spænding. Hvis du er til dansk reportageserie, så vil denne podcast-serie måske også være noget for dig. Serien består af 20 afsnit. Nogle afsnit varer blot få minutter, mens andre har en varighed på lidt over 20 minutter.

DEN GRIBENDE FORTÆLLING

4. HISTORIEN OM LUKAS

”Historien om Lukas” er en mini podcast-serie produceret af Third Ear for Politiken. I klassisk Third-Ear stil bliver hvert afsnit introduceret af Tim Hinman, der med sin karakteristiske stemme, og den genkendelige baggrundsmusik, sætter scenen for denne gribende fortælling. Herefter introduceres journalisten Jakob Sheikh, som d. 28. december 2014 modtager et opkald fra en grådkvalt kvinde ved navn Karolina. Karolina fortæller, at hendes 18-årige søn, Lukas Dam, er blevet dræbt i Syrien d. 25. December. Hun frygter at Lukas blev rekrutteret af Islamisk Stat, og at han omkom i hellig krig. Sheikh sætter sig for at finde ud af præcist, hvorfor Lukas endte som jihadist for IS. Podcasten tager udgangspunkt i fortællingen om Lukas, og hvad der ledte op til hans død som dansk Syrienkriger. Løbende inddrager Sheikh interviews med pårørende til Lukas, som tilsammen tegner et portræt af en ung og forvirret dansk mand, der blev radikaliseret og endte sit liv som IS-kriger i Syrien.

Podcasten ”Historien om Lukas” er for dig der søger de gribende og sørgelige fortællinger. Den slags man bliver opslugt af, og som efterlader dig med en klump i halsen. Serien består af fire afsnit, og hvert afsnit har en varighed på omkring 20 minutter.

DEN INSPIRERENDE LISTE

5. BUCKET LIST

”Bucket list” bliver produceret af Heartbeats, som den tidligere P3-vært Le Gammeltoft står bag. I hvert program inviterer Gammeltoft forskellige kendte danske personligheder til en snak om både muntre og seriøse emner. Her tager samtalen udgangspunkt i gæstens bucket list over ting, de gerne vil nå inden livet slutter. Gammeltoft er god til at stille meget forskellige spørgsmål om livet, døden og alt derimellem, hvilket medfører, at gæsten får reflekteret over en masse emner – både fra fortiden, men også i forhold til fremtiden.

Podcasten ”Bucket list” er for dig, der ønsker inspiration til din egen bucket list. Lyt med, når gæsterne deler ud af deres tanker omkring, hvad de gerne vil nå, inden de dør. Serien har eksisteret siden 2015, og hvert afsnit varer omkring 60 minutter, så der er en del afsnit at tage fat i. Det er meget varierende, hvor mange afsnit Gammeltoft producerer om året, men af gæster kan bl.a. nævnes: Lars Brygmann, Hella Joof, Helle Thorning-Schmidt, Cecilie Lassen og mange flere.

podcast anbefalinger

Shop now