Byens grønne pusterum

Hvor går man hen, når man trænger til at få stimuleret sanserne med store træer og duften af grønt græs? Vi har fundet vores 5 favorit pusterum i København, der er perfekt til venindeturen, daten eller bare dig og dine favoritsange i ørene, så du i smukke omgivelser kan drømme dig lidt væk fra hverdagens trummerum. Du finder vores 5 anbefalinger nedenfor. God læselyst.

1. Den kongelige bibliotekshave

Søren Kierkegaards Plads 1 eller Proviantpassagen 1, 1218 København Åbningstider: Hver dag fra 06-22

En af Københavns skjulte perler er Den Kongelige Bibliotekshave, eller blot bibliotekshaven som den tit refereres til. Haven er indrammet af høje mure og man kan ikke umiddelbart spotte den imellem de mange smukke og store byggerier på Slotsholmen.

Fra det øjeblik du spotter porten ind til haven, efter mødet med Christiansborg, og går ind i den utopiske byhave, vil du se store skyggetræer, nøje klippede plæner og blomsterbede der blomstrer året rundt. Du kan nyde bibliotekshaven på en af de mange bænke eller farverige stole og gå rundt på de anlagte stier og nyde stemningen, roen og lyden af rislende vand fra springvandet centralt placeret i haven. Du vil uundgåeligt passere en stor og fin skulptur af den kendte filosof Søren Kierkegaard, der efter sigende skulle skue sørgmodigt ud i intetheden efter hans tabte kærlighed Regine Olsen, der skulle have boet i området.

Haven ligger ovenpå Christian d. 4’s gamle krigshavn, bedre kendt som Tøjhushaven, som blev drænet og fyldt op i år 1863. I år 1916 besluttede man så at anlægge Den Kongelige Bibliotekshave. Haven stod færdig i 1920 og blev hurtigt anset som en forskønnelse af byen. Haven kostede dengang 28.702 kroner at anlægge og man bibeholdte grundens maritime minder ved at indstøbe fortøjningsringe i de store mure langs havens afgrænsning. Sidenhen har Ny Carlsberg Fonden tilført et springvand til haven med en 8 meter høj kobbersøjle, i forbindelse med åbningen af Den sorte Diamant. Søjlen er et monument over det skrevne ord og komplimenterer smukt havens symbolske akse, der trækker en linje imellem det kongelige bibliotek og rigsarkivet.

Haven ligger centralt og er for dig som sulter efter stemningen fra en urban by-have, som med sikkerhed vil give dig et lille pusterum fra hverdagens stres og jag, inden du igen, med kun få skridt, træder tilbage i virkeligheden og ind i hjertet af København.

Den Kongelige Bibliotekshave

 

2. Botanisk have

Gothersgade 128, København K Åbningstider: 1. Oktober-21. Marts 08.30-15.30 og 1. April-30 September 10-17

Botanisk have, og dets ikoniske drivhusbyggeri ved parkens front, kender de fleste, men er altid værd at nævne. Haven er den fjerde af sin slags i København og den hidtil største. Den åbnede i 1874 og har været fredet siden 1969. Haven er Danmarks største videnskabelige samling af planter og rummer over 23.000 plantearter, herunder også truede og udryddede plantearter. Botanisk have er en del af statens naturhistoriske museum og betegnes derfor som et levende museum for folket med forskning, formidling, undervisning og naturbevaring som hovedmål.

Botanisk have ligger perfekt placeret midt i det indre København, med direkte udgang til Nørreport station. Selvom Botanisk have ligger imellem store travle veje, formår den blændende skønhed fra havens blomster, søer, bakker og træer at omsluge den besøgende og trække dig væk fra storbyens larm og støj.

Haven er for dig der søger den rolige gåtur hvor smukke omgivelser er omdrejningspunktet. Du har både mulighed for en lærerig oplevelse hvis du fordyber dig i havens tekster eller mulighed for at ligge dig på et tæppe på en af parkens plæner, nyde din medbragte picnic eller lytte til menneskernes summen i de billedskønne oplevelser.

Botanisk Have København

 

3. Landbrugshøjskolens have

Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg Åbningstider: Døgnet rundt

Landbrugshøjskolens have ligger smukt imellem de store gamle læreanstalter på Frederiksberg, som i dag huser mange uddannelser, herunder veterinærmedicin. Grunden, hvorpå haven ligger, blev opkøbt af staten i 1856 og her opførte man landbrugshøjskolen til det formål at uddanne landmænd, landinspektører, havebrugere og skovbrugere. Haveanlægget havde 3 hovedformål: afgive plantemateriale til undervisning i botanik og plantekultur, forskønne læreanstaltens omgivelser og tjene som offentlig park.

Du vil på en tur igennem haven opleve planter som har forskønnet anlægget siden åbningsdagen i 1856. Herudover er der en fin dam placeret midt i anlægget og store blomster- og tæppebede. Når du tager på en gåtur her støder du også på både ”sommerblomst haven” og ”rosenhaven” som alle passes og plejes af blandt andet skolernes studerende. Man åbnede i år 2005 for at den almene befolkning kunne betræde havens plæner og bruge denne rekreativt på lige fod med elever og lærestablen og det er uden tvivl et besøg værd.

Haven er for dig der finder skønhed i den anlagte natur og i blomster der er dyrket og plejet igennem mange år. Havens smukke farver og behagelige rolige stemning vil give dig sindsro og stimulere dine visuelle sanser. Haven er dog også for dig der vil nyde en dag med familien i det grønne og der er her plads til både picnic og leg for dig og de små.

Landbohøjskolens Have Frederiksberg, København

 

4. Vestre Kirkegård

Vestre Kirkegårds Allé 15, 2450 København SV Åbningstider: Hverdag fra 07-19 i vinterhalvåret og 07-22 i sommerhalvåret

Vestre kirkegård ligger i smørhullet imellem Vesterbro, Sydhavnen og Valby og er en af de smukkeste Kirkegårde der findes i Danmark. Den er med sine 54 hektar Danmarks største kirkegård og er med sit bakkede landskab, anlagte bassiner og søer en lang gåtur værd hvor byen unægtelig forsvinder væk bag dig.

Kirkehaven er stor og du kan få mange timer til at gå med at kigge efter de arkitektegnede kirkebygninger, se efter ornamenterede monumenter og figurer og ellers bare nyde de grønne forhøjninger, det nøje anlagte landskab og lyden af vinden i de mange høje smukke træer omkring dig, der på de symmetrisk anlagte korridorer, med hjælp fra den smukke fuglesang, følger dig rundt på kirkegården.

Kirkegårdens kendte afdeling ”A” ligger enormt fredsfuldt omkring en fin lille sø. Området var fra 1932 forbeholdt fortjeneste personer, altså danskere der havde gjort noget helt særligt for det danske samfund. Du kan finde mange kendte grave her, herunder Thorvald Stauning og Jens Otto Kraghs. Hvis du er en kunstkender, finder du også Maleren Wilhelm Hammershøj og Tove Ditlevsens velbesøgte grave. Ønsker du flere fortællinger om kirkegården holdes der ofte gratis rundvisninger. Mere info om dette findes her.

Vestre Kirkegård er for dig som skal på den længere gåtur eller søger en ny og smuk løberute til de stille morgener.

Vestre Kirkegård København

 

5. Assistens Kirkegården

Kapelvej 2, 2200 København N Åbningstider: Hver dag 07-19 i vinterhalvåret og 07-22 i sommerhalvåret

Assistenskirkegården ligger i hjertet af Nørrebro og er omringet af en ringmur i den smukkeste gyldne gul-orange farve, der danner rammerne for Nørrebros største grønne areal på 20 hektar. Kirkegården og den velkendte mur blev grundlagt d. 6 November 1960 grundet pladsmangel på byens resterende kirkegårde. I de første mange år anså Københavnerne kirkegården som en fattigmandskirkegård. Dette ændrede sig dog med årene og i dag kan du finde betagende gravsteder fra Søren Kierkegaard, H.C Andersen, H.C Ørsted, Michael Strunge, Dan Turèll, Natasja og mange flere. Du finder også bevaringsværdige gravmæler samt figurer og statuer, herunder blandt andet Klaus Høecks ”Globus” som vist på ovenstående billede.

Store dele af kirkegården går under definitionen ”kirkegårdspark” og indbyder til at du slår dig ned med en bog eller blot nyder fuglesangen med byens summen i baggrunden over en kop medbragt kaffe. Dog skal man være opmærksom på at Kirkegårdens centrale plads endnu er aktiv og benyttes som kirkegård og her henviser man til at undlade at slå sig ned af hensyn og respekt for de pårørende. I år 2014 blev hele kirkegården fredet og man har yderlige planer om at omdanne store dele af parken til en officiel park i år 2020.

Ønsker du flere fortællinger om kirkegården holdes der ofte gratis rundvisninger. Mere info om dette findes her.

Hvis du vil nå at mærke den poetiske stemning kirkegårdsparken endnu kan tilbyde, kombineret med Nørrebros rå og uperfekte facade, er stedet noget for dig. Kirkegården er et grønt åndehul der indbyder til rekreativt adfærd og nydelse af det kulturelle skattekammer der gemmer sig midt i byen.

Tag en du har kær under armen og gå en tur i det grønne smørhul langs poppel alléen, hvor du vil blive akkommoderet af både duften af grønt græs, store smukke blomsterbuske og træer der har set mere i deres levetid end vi nogensinde får lov til.

Assistens Kirkegården Nørrebro, København

Shop now