Notabene Shoes

        
EN

Babouche feber!

I år 2016 så vi Carrie Bradshaw forelske sig i et par finurlige slippers i en souk i Abu Dhabi og lige siden har modeverdenen produceret utallige fortolkninger af den øst- og orientalsk inspireret slipin. Men denne sko er alt andet end ny og har været en del af hofmænds dress og hele folkefærds nationaldrager i mange hundrede år. Vi vil indvie dig i fortællingen om oprindelsen af babouche skoen og dens reinkarnation i det 21. århundredes garderobe.

 

Fra øst til vest

I dag er fortolkningen af babouche slipperen langt fra skoen du kan købe i de marokkanske og arabiske souks. Når skoen produceres af high-end brands, laves den oftest mere mandelformet og uden de ellers smukke og finurlige broderidetaljer og mange farver man ser på de eksotiske markeder verden over. Men skoen er forsat lavet i bløde materialer, smidigt læder og med detaljer der er kræset om, som en tydelig hyldest til de især marokkanske rødder.

Navnet Babouche er fransk, men kommer fra det arabiske ”babush” eller persiske ”papush”. Den forhen meget spidse slipper, typisk med en overornementeret snude, var særligt populær blandt franske hofmænd i det 17. århundrede da slipperens fine og skrøbelige natur udtrykte en ophøjet livsstil med tjenestefolk og bonede gulve. Men skoen har igennem de sidste århundreder rejst fra øst til vest og det har påvirket den oprindeligt marokkanske sko i mange forskellige retninger og har herigennem uundgåeligt sat sit præg på designet. I Mellemøsten var det både monarker og beduinerne der spadserede rundt i det spinkle fodtøj. I orienten gik kvinderne med skoene for at begrænse dem fra at flygte ud i det bjergede landskab, hvis de ville væk fra deres familier eller ægtemænd.

I dag er den marokkanske ”Fassi”-slipper den mest genkendelige, da den er en del af den officielle folkedragt, og hermed en stor del af den marokkanske kultur og identitet, da den bæres til højtider og religiøse ceremonier. I Marokko - landet der ofte krediteres for skoen på trods af at den findes i alle verdens hjørner i forskellige afarter - finder en helt særlig proces sted under fremstillingen af skoen. Lædermaterialet skal igennem en længere proces af farvning, rensning og tørring for at læderet får den helt rette taktile overflade og bliver så blødt og smidigt som muligt. Denne proces og det bløde læder kaldes ”L’Balgha”.

Vores magiske element 

Hos Notabene har Spring/Summer ’19 kollektionen dybe rødder i hele Eurasien og kollektionens mange styles favner bredt om både østens formsprog, den skandinaviske rene linje, det italienske håndværk og henleder samtidig til den berømte arabiske ”tusind og en nat”. Vejledt af teksten ”A tale inspired by Eurasia” er vores Jago slipper kollektionens magiske element. Lad dine fødder glide ind i slipperen produceret i det blødeste læder og tag på en rejse igennem historien med vores urbane fortolkning af den famøse Babouche slipper. Med Jago får du en slipper med lædersål af højeste kvalitet og en stærkere konstruktion end de franske hofmænd oplevede det i det 17. århundrede.

flere artikler

>>

Ved fortsat at bruge sitet accepterer du vores cookiepolitik. Husk at du til enhver tid kan tilbagekalde samtykket til behandling af cookies. Læs mere her.

ok