Notabene Shoes

        
EN

Cowboystøvlens historie

cowgirl

Historien om cowboystøvlen

Luk øjnene, og forestil dig lyden af heste der langsomt rider henover sletten, imens cowboyen sidder med hatten på skrå, smøgen i munden og cowboystøvlerne på fødderne. Hvis du ikke har spenderet meget tid på prærien, har du højst sandsynligt set det på film. Men hvilken historie ligger der egentlig bag cowboystøvlen? Og hvordan er de blevet det modefænomen de er i dag? Læs med her, når vi indfører dig i cowboystøvlens historie. 

Cowboystøvler er på mange måder symbolet på det vilde vest, da de i første omgang blev designet ud fra praktiske hensyn, så cowboyen kunne holde sig fast på hesten, selv i en hastig galop. Støvlens spidse snude skyldes, at det skulle være nemt at få foden ind i stigbøjlen, og den forholdsvis høje hæl sikrede at foden sad godt fast, selv efter mange timer på hesteryg. Den høje brede hæl gav cowboyen den fordel at kunne stå imod når hælen blev banket hårdt mod jorden, hvis hesten var stædig og trak. 

Støvlen blev set som en nødvendighed idet den samtidig beskyttede cowboyen imod slange- og insektbid, da de originale cowboystøvlers skaft gik til lige under knæet. På den måde kunne støvlens tykke læder fungere som et beskyttende lag. Støvlens brede skaft skyldtes, at det skulle være nemt og hurtigt at tage dem af og på, og det sikrede samtidig at man kunne få foden ud af støvlen i tilfælde af at den blev viklet ind i noget og satte sig fast.  

Støvlerne var så specielle, at de ikke kunne købes i enhver butik. I stedet skulle hver støvle skræddersyes i hånden til den enkelte, så den passede i pasform og størrelse. Støvlerne skulle holde i mange år og der blev derfor kræset om konstruktion og materialevalg for at sikre, at støvlerne var modstandsdygtige til det hårde liv på hesteryg.  

Detaljer og dekoration  

Oprindeligt var støvlerne ikke dekoreret på skaftet som vi kender dem i dag. Stikningerne langs skaftet havde udelukkende et praktisk formål, så læderet og dermed skaftet kunne forblive stift og holde sig oppe.  Som støvlen blev mere udbredt, blev designet også mere kreativt og læderet skiftede udseende fra kun at være enten sort eller brunt, til nu at være mere farvestrålende og unikt i sit design. Samtidig blev de forhenværende praktiske stikninger langs skaftet, til dekorative mønstre.   

Og netop denne designmæssige tilgang til cowboystøvlens udseende, har været med til at udbrede støvlens relevans og ikke mindst dens indtog i modeverdenen. Det vilde vesten har været en kilde til inspiration for designere verden over hvor frynser, cowboyjakker og de ikoniske cowboystøvler er blevet nyfortolket i et utal af gange. 

Notabene og det vilde vest  

Spol frem til i dag hvor lasso, hest og prærien er skiftet ud med brosten, cykel og København. Her er de ikoniske cowboystøvler igen blevet nyfortolket i pyton, præget læder og nubuck.  

Notabenes cowboystøvler er som de eneste i hele sortimentet fabrikeret i Spanien af den simple grund, at det er her den faglige specialisering og de bedste fabrikker findes. Alle støvlerne er syet med den helt særlige Goodyear-konstruktion, også kaldes randsøm, der betyder at hver syning bliver lukket og fæstet sammen, før næste syning bliver påbegyndt. Fordelen ved det er, at syningen med sikkerhed ikke springer op, selv hvis en enkelt tråd bliver slidt over. De er altså, ligesom de oprindelige cowboysko, skabt til at kunne holde i mange år.  

Spørgsmålet er nu, om du er klar til at inkorporere det vilde vest i din garderobe? 

boot 

 Et udvalg af AW19 cowboystøvler 

 
Notabene Patti

Notabene Patti

Special Price DKK 1.240,00

Regular Price: DKK 3.100,00

Notabene Nancy

Notabene Nancy

Special Price DKK 1.160,00

Regular Price: DKK 2.900,00

Notabene Sarnai

Notabene Sarnai

Special Price DKK 1.560,00

Regular Price: DKK 3.900,00

 

flere artikler

>>

Ved fortsat at bruge sitet accepterer du vores cookiepolitik. Husk at du til enhver tid kan tilbagekalde samtykket til behandling af cookies. Læs mere her.

ok